Dýně.

17. listopadu 2009 v 14:19 | ENILI |  Naše zdraví
Letošní rok byl skutečně příznivě nakloněn všem zahrádkářům,kteří mezi své oblíbené plodiny k pěstování řadí i dýni.

Pro dietu dam i povzbuzení pánů

Zatímco na všech ostatních obydlených kontinentech je dýně neboli tykev oblíbenou plodinou, Evropané a Češi zvlášť ji zatím ještě nedokážou docenit. Její chuť jim přijde příliš exotická.
A to je škoda, neboť jde o zeleninu velmi zdravou, již je možno připravit nasladko i naslano. Patří totiž spolu s melouny, cuketami či okurkami do čeledi tykvovitých, pro kterou je typické kolísání mezi oběma chutěmi. A tak si můžete stejně dobře vychutnat klasický severoamerický dýňový koláč vonící zázvorem, skořicí, vanilkou a muškátem, ale také hutnou krémovou dýňovou polévku. Však si ji také cenili lidé už na úsvitu historie. Popínavé jednoleté rostliny dýně obecné se ve střední a Jižní Americe pěstovaly už před 7 000 lety. Jde tedy o jednu z nejstarších kulturních plodin vůbec.

Samé klady

Dýni tvoří převážně voda (90 %) a vláknina, jen málo cukru. Obsahuje minerály sodík, měď, draslík, hořčík, železo, chlor, fosfor. Je bohatá na provitaminy vitaminu A (lutein, alfa a beta karoten), které způsobují její oranžové zbarvení. Vláknina čistí trávicí soustavu. Dýně také působí močopudně, podporuje vylučování toxinů, čímž ulevuje při chorobách ledvin, snižuje hladinu tuků a cholesterolu v krvi, pozitivně působí na imunitní systém, činnost srdce a slinivky břišní. Regeneruje tělesné buňky, kladně ovlivňuje léčení aterosklerózy, revmatismu a dny. Její semínka jsou navíc bohatá na zinek, což ocení zejména pánové trpící potížemi s prostatou.


48
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 babi Maňasová babi Maňasová | Web | 17. listopadu 2009 v 16:54 | Reagovat

Dyně sázím každý rok, nejraději máme zavařené, přidávám kompot do buchet.

2 Iva Iva | Web | 17. listopadu 2009 v 17:17 | Reagovat

Dýně nepěstuju, ale většinou dostávám a dělám z ní kompot. Letos jsem si na trhu koupila pražená dýňová semínka a bylo to něco vynikajícího, ale jestli takhle upražená zůstávají bohatá ne zinek to nevím.

3 Hana Hana | E-mail | 17. listopadu 2009 v 17:44 | Reagovat

To ja mam nejradeji dyni udelanou jako zeli.Je to vynikajici

4 Jarka Jarka | Web | 17. listopadu 2009 v 17:56 | Reagovat

Jsem snad jediná, která dýni ani nepěstuje, ani nejí. Myslím, že z ní dělala mamka jednou kompot a že jsem ho taky i ochutnala, ale moc mě to nešmakovalo. Teď když jsem si přečetla co všechno dýně obsahuje a jak je zdravá, by mi určitě chutnala víc! :D

5 Blanka Blanka | Web | 17. listopadu 2009 v 18:01 | Reagovat

Emilko,já mám zkušenosti jenom s pěstováním okrasných dýní.Letos mi kolegyně donesla na ochutnání kompot její maminky.Moc mi chutnal,hnedka jsem si vypatala recept a příští rok ssi chci dýně vypěstovat i zavařit :-)  :-D  :-)

6 enili enili | E-mail | Web | 17. listopadu 2009 v 19:33 | Reagovat

[1]: Já zavařuju dýni každý rok.Za ty roky už ji umím udělat tak lahodnou,že se těším na každou otevřenou sklenici.Používám ji hodně do koláčů.

7 enili enili | E-mail | Web | 17. listopadu 2009 v 19:34 | Reagovat

[2]: Dají se koupit semínka i čistě vyloupaná.Ty neztrácí nic na své kvalitě.

8 enili enili | E-mail | Web | 17. listopadu 2009 v 19:35 | Reagovat

[3]: Po kedlubnovém zalí ji mám taky tak udělanou moc ráda.

9 enili enili | E-mail | Web | 17. listopadu 2009 v 19:39 | Reagovat

[4]: Jaruš,když se zavaří s ananasovým sirupem,je to prostě mňamka.Nahoru kolečko citronu a je to ok.

10 enili enili | E-mail | Web | 17. listopadu 2009 v 19:40 | Reagovat

[5]: Tak až příští rok budeš chtít supr recept,připomeň mi to.

11 Eva* Eva* | Web | 17. listopadu 2009 v 20:12 | Reagovat

Nojo, ale kde dýni vzít, já jí pěstovat neumím a ani na to nemám podmínky.  :-|

12 čajovna čajovna | Web | 17. listopadu 2009 v 20:17 | Reagovat

ANANASOVÝ kompot z dýně jsme taky dělali, je pravda, že se musí umět, pak je to dobrota. Jak se u toho trochu šmejkne recept nebo ruka - je to znát...

Já teď kupuju hokaido a vařím dětem, peču, dělám z ní na pánvičce hranolky, je menší a chutná jako sladká brambora. Mít zahradu, pěstuju i velkou, není náročná, růstávala nám na kompostě vlastně sama od sebe.

13 Maruš-Fukčarinka Maruš-Fukčarinka | Web | 17. listopadu 2009 v 21:07 | Reagovat

[12]:Slyším "Hokaido" a ptám se kde se kupuje-na trhu? :-).Zelí bych mohla vyzkoušet  :-)

14 enili enili | E-mail | Web | 17. listopadu 2009 v 21:31 | Reagovat

[11]: Občas se dá koupit na tržnici kde prodávají své výpěstky soukromníci.Nebo se domluv z někým ze zahrádkařů.Ti mají zásoby je ště v tuto dobu. :-)

15 enili enili | E-mail | Web | 17. listopadu 2009 v 21:33 | Reagovat

[13]: No Maru,to u nás taky není k sehnání,třeba nám to Renatka poradí.

16 ArnoldTricia24 ArnoldTricia24 | E-mail | Web | 8. ledna 2012 v 5:34 | Reagovat

It's perfect that we can receive the <a href="http://goodfinance-blog.com">loan</a> and that opens new opportunities.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama