Jak zavařuji dýně já.

18. října 2010 v 19:20 | Enili |  Recepty
Přišel čas kdy dýně jsou krásně žluťoučké a přímo si říkají o zavaření.Tak jsem se do toho pustila.
helowin sova.gifDen dopředu jsem dýni nakrájela na kostičky ozdobným nožem.Tak mám kousky vlnkovaté.Dvě skleničky octu, zamíchat a nechat přes noc.druhý de jsem si nachystala ingredience a už jsem se dovaření mohla pustit.Na tácku chybí nakrájený citrón,ktrý vložím na vrch do každé sklenice.

Všechno bublá a klokotá.Do hrnců vyleju ananasový syrup,přidám cukr,hřebíček, badián a trochu kyseliny citrónové až jsou kousky téměř průhledné(nadsázka, musí zesvětlat)mohu plnit do sklenic.Zavařuji dýně již 30 let a u nás jsou dýňové kompoty velmi oblíbená pochoutka.Ne každý rok se mi podaří sehnat ananasový syrup,tak jsem dávala i broskvový nebo pomerančový a bylo to taky moc dobré.
A jak zavařujete dýni Vy?
 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 helena-b helena-b | Web | 18. října 2010 v 19:49 | Reagovat

Emilko, já jsem dlouho nemohla najít ten správný recept až vloni jsem našla stejný postup, jako máš ty. Místo ananasového sirupu jsem přidala ananasový džus z Lidlu. kompot se vydařil. Letos budu postupovat stejně. :-)  ;-)

2 Blanka Blanka | Web | 18. října 2010 v 21:39 | Reagovat

Ahoj Emilko!!!
Já mám dýňový kompot opravdu moc ráda,ale ještě nikdy jsem ho sama nedělala.Doma mám od kolegyně recepty dva,které vyzkouším,až jednou dýně opravdu nasadím.Zatím jsem pěstovala jen ty ozdobné :-) Ten tvůj receptík mi ale přijde jednoduchý,takže si ho napíšu :-D

3 Werri Werri | Web | 19. října 2010 v 19:04 | Reagovat

To opravdu vypadá náramě. No já nemám dýně, tak nezavařuji.

4 Marie Marie | Web | 20. října 2010 v 7:45 | Reagovat

Enili, jsem ráda, že jsi napsala článek o zavařování dýní. Zrovna včera mi maminka volala, ža mám u ní na zahradě dýně, co jsem si na jaře objednala. Díky tobě mám, alespoň návod jak na to. Dýně jsem totiž ještě nezavařovala. ;-)  :-D

5 Hanka Hanka | Web | 20. října 2010 v 17:30 | Reagovat

Emilko, zavařené dýně mám moc ráda, ale vždycky dostanu jenom nějakou skleničku od jedné známé ze vsi. Sama nemám dýně kde pěstovat. Na tu tvou zavařeninu jsem dostala náramnou chuť!!! ;-)  :-) Hanka

6 Romi Romi | Web | 21. října 2010 v 19:02 | Reagovat

Emi, ještě jsem to nikdy neochutnala, ale návod na přípravu+fotky je pěkný ;-)

7 Maruš-Fukčarinka Maruš-Fukčarinka | Web | 22. října 2010 v 22:08 | Reagovat

Emi už je to hodně dávno co jsem dýně zavařovala.My dáváme přednost raději zelenince a kompoty vlastně ani nejíme. :-)

8 Vláďa Vláďa | 23. září 2015 v 6:12 | Reagovat

Ahoj, my dýňe nezavařujeme, babička je kdysi zavařovala, ale my jen uvaříme kompot a hned spotřebujeme, zkoušel jsem dvakrát uvařit dýňi dle receptu kluci v akci( http://www.ceskatelevize.cz/porady/210562221900027/?deid=1137&recept=822 ), ale i když to vše pak vychladne tak ta dýňe není moc dobrá, nálev ano, kostky nic moc. Proto dnes se pokusím uvařit dýňi kterou jsem předem máčel asi 18 hodin v roztoku 0,7l vody a 0,3l octa tím vším, zalita dýňě o hmotnosti 1,25Kg. tak uvidím jak to dopadne a tím pádem také uberu na koření, protože dávat dva svitky skořice, dvě hvězdičky a dva citrony je moc nákladné. :-)
Jinak sirup a takové podobné blbinky jsme nedávali nikdy, to jen prodražuje výrobek.

9 Vlaďka Vlaďka | E-mail | 1. listopadu 2016 v 15:52 | Reagovat

Dobrý den.Prosím Vás a to vaříte s tou octovou vodou?

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama