MORAVSKÉ KOLÁČKY

26. ledna 2012 v 17:13 | Enili |  Recepty
Už mi zase otrnulo po svátcích, tak jsem zadělala na koláče.

Moravské koláče

Moravské koláče připomínají buchty, protože si těsto rozdělíme na kousky, vytvarujeme placičky a plníme je tvarohovou nádivkou. Zabalíme je jako buchty, spojem dolů uložíme na plech, potřeme vejcem nebo rozpuštěným máslem.Pak nahoře promáčkneme důlek a do něj vložíme trochu povidel nebo marmelády a posypeme drobenkou.
Já tentokrát použila tvarohovou nádivku a pudinkovou nádivku.

50 dkg hladké nebo polohrubé mouky
3-5 dkg cukru
1 celé vejce
2 dkg droždí
10 dkg Hery
půl lžičky soli cca 1/4 l mléka

Nejdříve připravíme kvásek. Droždí rozetřeme se lžící cukru, přidáme 2 lžíce mouky a 3 lžíce vlažného mléka. Rozmícháme na řidší těstíčko, přikryjeme a necháme asi 10 minut kynout. Až těstíčko zdvojnásobí svůj objem, je kvásek připraven a máme jistotu, že droždí je kvalitní. Do mísy si připravíme mouku, cukr, přilijeme kvásek a odměřené vlažné mléko. Vejce můžeme rozkvedlat v mléce (což je lepší) nebo přidat rovnou do mouky. Po přidání mléka přilijeme vlahý rozpuštěný tuk. Sůl přidáváme až nakonec, protože nesmí přijít do styku s droždím.
A nyní těsto řádně propracujeme a to buď širší vařečkou ručně nebo v míse kuchyňského robotu. . Zde je na místě malé doporučení: těsto nesmíme přelít a nesmíme je ani dodatečně ředit, měli bychom pak nekvalitní těsto, takže je dobré nechat si část mouky stranou a postupovat od řidšího těsta k hustšímu a mouku podle potřeby přidávat.
Těsto je řádně vypracováno, když je lesklé, hladké a nechytá se mísy. Vařečkou seškrábneme těsto ze stěn mísy, posypeme lehce moukou, zakryjeme utěrkou a dáme kynout. Těsto udržujeme v teple a doba kynutí činí asi 1 hodinu. Během kynutí jej můžeme alespoň jednou prohníst, snížíme obsah kysličníku uhličitého a zvýšíme obsah kyslíku. Těsto pak rychleji dokyne a je pórovitější. Těsto je vykynuté, když asi o polovinu nabude, je hladké, lesklé a pružné. Vytlačíme-li do těsta prstem důlek, těsto se rychle vyrovná. A pak již z vykynutého těsta tvarujeme koláčky, které po zpracování necháme ještě asi 20 minut kynout na plechu.
Vybrat si můžete nejznámější koláčky jako třeba:
Posvícenské koláčky
Posvícenské koláčky jsou malé kulaté koláče nahoře s nádivkou. Z těsta vyválíme plát, kulatým tvořítkem (skleničkou) vykrájíme kulaté tvary. Uprostřed uděláme plochým dnem skleničky důlek, který naplníme nádivkou. Okraje potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme drobenkou a upečeme.
Chodské koláče
Chodské koláče jsou velké kulaté ozdobné koláče s různými nádivkami a různým zdobením. Vyválíme větší kolo tak, aby se jedno vešlo na jeden plech, okraje povytáhneme, můžeme je prsty zvlnit a doprostřed dáváme nádivku nebo několik druhů nádivek do výsečí nebo kruhů a kontrastně zdobíme.



Svědomí mě hryže, ale na světě jsme jen jednou a kdož ví jak ještě dlouho, tak proč si nedopřát.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Eva Eva | E-mail | Web | 26. ledna 2012 v 17:20 | Reagovat

Tak Miluško, jazyk mám až na v estě. A jak krásně a podrobně jsi to popsala. :-)

2 Jarmila Jarmila | Web | 26. ledna 2012 v 17:50 | Reagovat

Emilko, koláčky máš perfektní. :-) Dostala jsem hlad, jdu prohlídnout ledničku. :-D

3 ENILI ENILI | Web | 26. ledna 2012 v 17:58 | Reagovat

[1]: Evi, zdravím a děkuji za návštěvu.Zastavím se. :-)

4 ENILI ENILI | Web | 26. ledna 2012 v 17:59 | Reagovat

[2]: Jarmilko ,tak si najdi něco zakázaného, ať v tom nejedu sama. :-)

5 Jarka Jarka | Web | 26. ledna 2012 v 18:23 | Reagovat

Moravské koláče, jsem poprvé ochutnala už jako holka u své moravské babičky, teď je peče moje mamka a jsou báječné - mňami mňam! :-P

6 Janka Janka | Web | 26. ledna 2012 v 18:26 | Reagovat

Tak ještě dobrý čajík k tomu a jsem po "nááááádherné" večeři.Zdraví Janka :-)

7 Vlasta Vlasta | Web | 26. ledna 2012 v 18:58 | Reagovat

Emilko, koláče vypadají báječně, ale zarazilo mě , že v receptu není žádný tuk ??? Já jsem minulý víkend dělala klasické české buchty a taky to byla dobrota :-P

8 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 26. ledna 2012 v 22:19 | Reagovat

Prosím ke koláčku kafíčko :-), Emi přijdu na ně zítra a kousnu si aspoň do jednoho a teď pryč jsi pokušitelka :-)

9 Květa Květa | Web | 26. ledna 2012 v 23:04 | Reagovat

Jéééžiši, vždyť je skoro půlnoc a já čučím na takové dobroty. Ještě k tomu s tvarohem. No to by mi na noc bylo pěkně těžko. Ale mám je v plánu přes víkend. Tvaroh už mám, tak ho spotřebuju na tyto koláčky. Jéééééé....... :-P  :-P  :-P

10 Blanka Blanka | Web | 27. ledna 2012 v 0:35 | Reagovat

Emilko,svědomí ať tě nehryže :-D  :-D  :-D Jak píšeš,proč si nedopřát!!!!
Já peču podobné koláče a vždycky půl na půl makovou nádivku a na druhé zase tvarohovou.Manžel tvaroh prostě nejí,ale já ho miluju :-D  :-D  :-D ...tvaroh i manžela :-D  :-D  :-D

11 Lucie Lucie | Web | 27. ledna 2012 v 14:05 | Reagovat

Poslední věta se mi moc líbí, máš naprstou pravdu :-)
Koláčky vypadají senzačně :-)

12 Marie Marie | Web | 28. ledna 2012 v 6:03 | Reagovat

Emilko, koláče vypadají jako nádherný sladký hřích. Mňam, hned bych také zhřešila. ;-)  :-D

13 Romi Romi | Web | 1. února 2012 v 8:17 | Reagovat

Já včera měla kupované z pekárny, ale ty tvoje jsou super jiý na pohled! :-)

14 Werri Werri | Web | 8. února 2012 v 19:10 | Reagovat

Tedy vypadají krásně. Já jsem koláčková, až moc :D  :D  :D. Pěkný večer.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama