Bylinkové recepty.

13. března 2012 v 15:05 | Enili
Před časem jsem někomu slíbila recept z aloe.Já jeho výrobu znám již mnoho let a mohu se zaručit, že kdo má potíže se
zažíváním anebo jiné trávicí potíže,značně se mu uleví.
Žaludeční lék z aloe
Rozmixujeme 300 g čerstvých listů aloe s malým množstvím vody. Přidáme 1/2 kg medu, 0,7 1 červeného vína a 1 dl brandy. Mírně ohřejeme, dobře rozmícháme a necháme 2-3 týdny stát, občas protřeseme. Potom opět trochu ohřejeme, scedíme a užíváme po lžíci dvakrát denně před jídlem.
ALOE PRAVÁ - Aloe pera
Jejím domovem jsou suché tropické oblasti Asie a Afriky, možná proto je trochu podobná kaktusu. Jako ozdobnou rostlinu ji můžeme dostat v květinářství, často se objevuje i v domácnostech. Z jejích pěstitelů si zřejmě málokdo uvědomuje, jaký mimořádný lék aloe představuje. K zevnímu použití slouží čerstvé listy, i bez úpravy, stačí je jen nakrájet na tenko. Vnitřně se obvykle používá zahuštěná šťáva - sabur.Aloe patří mezi hořké byliny, proto prospívá především žaludku a celému trávicímu traktu. Radí se mezi nejlepší rostlinné léky na zácpu a pro své povzbudivé účinky na všechny funkce organismu se považuje za preventivní lék proti rakovině. Čerstvá šťáva je dezinfekčním a hojivým prostředkem, který můžeme používat přímo na drobná poranění, popáleniny, všechny kožní problémy a v kosmetice.Při vnitřním užívání aloe silně prokrvuje tělesné orgány a může nastat i vnitřní krvácení, proto ji dávkujeme velmi opatrně. Její užívání se nedoporučuje v těhotenství a při nemocech ledvin.

Aloe patří mezi nejstarší léčivé rostliny, jaké kdy lidstvo poznalo. V bibli se píše, že tělo Krista bylo zavinuto do plátna posypaného lístky myrty a práškem z aloe. Během vojenských tažení Alexandra Velkého pomáhalo aloe zacelovat rány vojáků. V Evropě se objevilo v 10. století, když ji začali dovážet z jižní Afriky.

Tonikum na podporu trávení
Po přejedení se nebo po těžkých jídlech, které "sedí" v žaludku, rozdrobíme stejné díly mletého zázvoru, kmínu, fenyklu, hřebíčku a skořice. 1 lžičku této směsi zalijeme 1/4 1 vroucí vody a necháme vyluhovat. Scedíme, přidáme lžičku citrónové šťávy a po částech vypijeme v průběhu dvou hodin.
Mátový likér
Dvě lžíce čerstvých nebo sušených listů máry zalijeme 3/4 1 koňaku a necháme macerovat na slunném místě tři týdny, občas protřeseme. Potom scedíme, přidáme 200 g přírodního cukru, zamícháme a uložíme na chladném místě. Pijeme denně 1-2 stopky před jídlem na odstranění zažívacích potíží.

A ještě recept na výrobu lahodného domácího likéru z nezralých ořechů.

Ořechový likér
Celé nezralé zelené ořechy sbíráme do 24. června, dokud se dají lehce krájet. Nakrájíme je na kousky, přidáme úměrně k množství hřebíčky, vanilku, skořici a kousky oloupaného pomeranče. Dáme do sklenice a zalijeme bílým destilátem, aby hmotu překrýval asi o 1/3 objemu. Necháme 3-4 týdny na slunném místě stát, občas protřeseme. Potom scedíme, podle chuti osladíme medem a nalijeme do sklenic. Pijeme dvakrát denně po stopce nalačno. Likér zlepšuje trávení a podporuje činnost jater.
zdroj:Milan Mikla
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Květa Květa | Web | 14. března 2012 v 23:30 | Reagovat

Emilko, ten ořechový likér si určitě udělám. Kdysi dávno jsem ho zkoušela. Byl dobrý. Jenže návod jsem kdesi založila, takže ten tvůj mi přijde náramně vhod..... :-P  :-P  :-P

2 Miloslava Miloslava | Web | 16. března 2012 v 21:16 | Reagovat

Taky jsem již chutnala u švagrové na Moravě ořechový likér,byl dobrý. :-)  ???

3 Marie Marie | Web | 17. března 2012 v 5:36 | Reagovat

Na mátový sirup jsem se chystala už loni, ale máta co máme na zahrádce byla nějaká bídná. Asi budu muset letos zasadit novou. Recept na ořechový likér vypadá lákavě, tak uvidím jestli se nám nějaké ořechy urodí. Minulý rok nám všechny květy na ořešáku spálil mráz.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama