Velikonoční pečení.

30. března 2013 v 19:09 | Enili |  Recepty

Jsou recepty, ke kterým se vracíme pravidelně, potom jsou ty, které použijeme svátečně.Já mám složku receptů zcela nových, nevyzkoušených a složku s recepty, které jsem už takzvaně prubla.
Dnes nabízím recept, který je skvělý, jeho výsledek velmi poživatelný a rodinou přijat mezi ,,mňamky".

350g hladké mouky
1 hera
1 vejce
4 lžíce mléka
2 lžíce cukru
1 kostka kvasnic
Vše smícháme a vypracujeme těsto.Nemělo by se lepit na vál.NENECHÁVÁME KYNOUT.
Těsto si rozdělím na dva díly.Z každého vyválím kruh, který rádýlkem rozdělím na 8 dílků.Pokud chci na sladko - -použiji náplně tvaroh, mák, marmeláda(povidla)pudink.Moc dobré jsou s ořechovou náplní.
Dělám ji takto:Ořechy, trochu strouhanky,Podrcené piškoty, vanilkový cukr, přidám trochu mléka.Vše promíchám a na malém plameni trošku povaříme.
Od nejširšího zamotám do tvaru rohlíčku a dám péct na 180 st. asi na 1/2 hodiny.
Pokud chcete slané rohlíčky - zamotám dovnitř např plátek anglické slaniny a plátek sýra.Použiji nahoru sezamová semínka, kmín ap.

Na sladko s ořechovou náplní.
Na slano s anglickou , sýrem a sezamovými semínky nahoře.

Pokud máte doma pomocníčka, je to úžasné.
Přeji dobrou chuť a přidávám ještě několik receptů, které by vás mohly zajímat.

VELIKONOČNÍ BERÁNEK

Ingredience:
250 g polohrubé mouky
250 g hladké mouky
250 g cukru moučky
1 kypřící prášek
1 vanilkový cukr
2 vejce
250 ml mléka
125 g másla
1 citron
rozinky, oříšky (množství dle chuti)
Postup:
Promícháme mouky s cukrem a kypřícím práškem. Nastrouháme část kůry z citronu, nasekáme ořechy a rozinky a přidáme k mouce.
K tomu přidáme vejce, mléko a roztopené máslo. Pořádně promícháme a uděláme vláčné těsto.
Formu na beránku vymažeme máslem a vysypeme moukou.
Těsto nalijeme do formy, přikryjeme a pečeme v troubě, kterou jsme si vyhřáli na 180°C okolo hodiny.
Tam, kde má beránek oči, dáme rozinku a celého pocukrujeme nebo polijeme polevou.
Místo váhy můžeme použít hrnky.


JIDÁŠKY

Ingredience:
10 dkg cukru písek
50 dkg polohrubé mouky
2 žloutky
10 dkg Hery
2,5 dkg droždí
0,5 dkg soli
0,25 l mléka
rozinky dle chuti
mandle dle chuti
vanilkový cukr
nastrouhaná citrónová kůra (lžičku)
Postup:
Droždí smícháme s dvěma lžícemi mouky a cukru a trochou vlažného mléka na kvásek, který necháme na teplém místě kynout.
Mléko ohřejeme a necháme v něm rozpustit tuk, posléze v něm rozmícháme vejce.
Do mísy dáme mouku, sůl, cukr, vykynutý kvásek a vše ostatní včetně mléka a dobře promícháme. Na teplém místě necháme kynout 2-3hodiny.
Vytvoříme malé bochánky. Necháme půl hodiny kynout pod utěrkou.
Potřeme bílkem a polepíme mandlemi. Pečeme v předehřáté troubě při teplotě 200°C.
Jidášky jsou hotové v momentě, kdy do něj zapíchnutá špejle je po vytažení suchá.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Katka Katka | Web | 30. března 2013 v 19:31 | Reagovat

Rohlíčky vypadají obzvlášť dobře. A třeba s nivou a slaninou....bych si dala. Dělávala jsem podobné nasladko, ale z tvarohového těsta.
Jidášky se mi letos moc nepovedly. Byly hezké, ale brzdily v krku ;-)

2 Iva Iva | Web | 30. března 2013 v 21:29 | Reagovat

Emi, přišla jsem ti popřát pohodové a radostné Velikonoce. :-D  ;-)  :-)

3 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 30. března 2013 v 22:19 | Reagovat

Jidáše jsem pekla také, rohlíčky vypadají skvěle. Emo přeji pohodu a zdravíčko. :-)

4 Erička Erička | Web | 31. března 2013 v 17:25 | Reagovat

Rohlíčky jsem nepekla, snad příště, vaše vypadají pěkně, jidášky jsem pekla bezlepkové a beránka letos z čokoládových pudinků. Přeji Vám krásné Velikonoce :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama